Ons Team

Harmonie Lauwe

Harmonie Sint-Cecilia Vrij en Blij Lauwe

Muziek is de moedertaal van het hart

(Ernst Hohenemser)

Hilde

Balcaen

dirigente

Sinds 1995 verzorgt Hilde Balcaen de muzikale leiding van de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Vrij en BLij Lauwe.

De toen pas 25-jarige talentvolle muzikante stond na de degradatie op het toernooi in Aalbeke voor de moeilijke opdracht de Harmonie nieuw leven in te blazen.  Daar is zij met glans in geslaagd, getuige het schitterende resultaat op het provinciaal toernooi te Menen waar de Harmonie met glans (87%) opgenomen werd in de categorie uitmuntendheid.

Uiteraard bezit Hilde heel wat muzikale kwaliteiten.  Ze studeerde klarinet aan de Academie voor Muziek en Woord te Menen en aan het Conservatorium te Kortrijk.  Daar kreeg ze achtereenvolgens les van Guido Six, Bernard Courtens en Roland Lemaire.  Toen al wist Hilde duidelijk wat ze wou en koos dan ook resoluut voor een muzikale loopbaan.  Haar studies zette ze verder aan het Lemmensinstituut te Leuven waar ze in 1990 de diploma's laureaat klarinet, didactiek notenleer en 1e prijs kamermuziek behaalde.

Orkestervaring deed ze intussen op bij het orkest van het Lemmensinstituut en bij de harmonie die ze nu reeds meer dan 10 jaar leidt.

Haar eerste stappen als dirigente zette ze bij de jeugdformatie van de Lauwse harmonie en op de PLay-Ins van het Muziekverbond te Marke.  Wat begon als een Spielerei is nu ernst geworden.  Ze is muzikaal verantwoordelijk voor een vereniging met een rijk muzikaal verleden.  Hoe ze die overgang ervaren heeft?  "Volwassen muzikanten reageren heel anders dan jongeren.  Als dirigente beleef je het orkest dan ook op een andere manier.  Bovendien biedt het repertoire van een grote harmonie ook veel meer mogelijkheden".

We zijn als harmonie duidelijk in goede muzikale handen.

Jeugd & initiatie

Muziek is er voor jong en oud.

Om de allerjongste talentjes met muziek in contact te brengen biedt de Koninklijke Harmonie sinds 2011 muziekinitiatie aan. De bedoeling van deze initiatie is om kinderen van het eerste en tweede leerjaar spelenderwijs kennis te laten maken met muziek en de verschillende muziekinstrumenten. Er worden instrumenten geknutseld, liedjes gezongen, muziek gespeeld en zoveel meer!

Wie een jaar een muziekinstrument speelt kan in ons jeugdorkest terecht. Daar ontdekken de beginnende muzikanten het plezier van het samenspelen. Twee maal per jaar wordt er een miniconcert gegeven in samenwerking met de Koninklijke Harmonie of ‘De grote’ zoals wij ze soms noemen.

Tijdens de wekelijkse repetities worden deze jongelingen klaargestoomd voor het echte werk bij ‘de grote'. Meer info over wanneer de repetities voor  initiatie en jeugdensemble doorgaan kan je in onze agenda terugvinden.

Naast muziek maken zorgt de jeugdwerking van Lauwe ook voor andere activiteiten. Zo is er ieder jaar een kerstfeestje voor de jeugd, een repetitieweekend en een leden-BBQ!

Trommelkorps

Het trommelkorps is een samensmelting van 2 trommelkorpsen uit 2 verschillende harmonieën:

Harmonie de Bie uit Rekkem en de Harmonie St.-Cecilia Vrij en Blij uit Lauwe.

Momenteel  bestaat het trommelkorps uit een 15-tal leden tussen de 10 en 38 jaar.

Naast de wekelijkse repetities  vergezelt het trommelkops de 2 harmonieën op uitstappen en  optochten.

Tijdens die uitstappen en optochten wordt afwisselend gespeeld: samen met de harmonie en apart.

Ook mogen op de jaarlijkse concerten van de 2 harmonieën telkens de aangeleerde vaardigheden getoond worden met allerhande slagwerk (van drum, bongo’s tot … Xylofoon).

Daarnaast is er nog het jaarlijkse repetitieweekend van de harmonie van Lauwe waarbij er een leuk evenwicht is tussen repeteren en ontspanning.

Lid worden van het trommelkorps kan iedereen van 9 tot 99 jaar die graag slagwerk zou willen doen.

Om te beginnen is er geen kennis van notenleer vereist. Dat wordt spelenderwijs aangeleerd.

Voor vragen en informatie over het trommelkorps kunt u terecht bij volgende personen:

1. Kurt De Laere:  verantwoordelijke   + bestuurslid Lauwe en Rekkem

1. Dries Gruwez:  lesgever